Non Fictie/Fictie

zaterdag 12 februari 2005

Les 3

Kookles

In de les van vandaag zal ik u leren hoe u zelf een heerlijke Oegandeze maaltijd in elkaar draait. Drie gangen welteverstaan; beginnend bij een ontbijt, vervolgd door een lunch en afsluitend met een diner. Ontbijt:Benodigdheden:Per persoon 3 sneetjes wit zoet brood (u kunt hier ook gemakkelijk oud en droog brood voor gebruiken)Blue bandTheeSuikerBegin rond half acht met het bij elkaar verzamelen van de ingredienten. Vervolgens gaat u alle kamers langs op zoek naar borden en bekers. Als u deze heeft gevonden kunt u beginnen met het bereiden van het ontbijt. U smeert op elke snee brood een flinke hoeveelheid boter. Vervolgens zet u thee, waarbij u niet vergeet een flinke hoeveelheid suiker toe te voegen. Deze thee is noodzakelijk om de boterhammen in te dippen zodat uw eters ze wel krijgen doorgeslikt.U heeft nu een overheerlijk Oegandees ontbijt in elkaar gezet.
Tip: Mocht u een student zijn die volledig volgens afrikaanse gebruiken nooit op tijd bij de lessen aanwezig is, dan kunt u de droge sneetjes inpakken in een stuk krant en aan de lerares cadeau doen. Zolang u pretendeert dat het een enorm geschenk is wat u haar offert, zal zij niet durven te klagen over uw gedrag.

Lunch:Rijst met bonen
Benodigdheden:
  • Rijst
  • Bruine Bonen
  • Water
  • Tomaat
  • Zout

Begin rond 9 uur met het sorteren van de bonen. Dit doet u als volgt: ga met twee personen op de grond zitten met de deksel met bonen tussen u in. Vervolgens pakt u telkens een handje bonen en kijkt per boon of er oneffenheden aanwezig zijn. Mocht dat zo zijn dan gooit u ze op de grond, mochten ze naar u inzicht goed genoeg zijn voor de lunch, dan kunt u de betreffende boon in de pan gooien. Let op: ook al doet u dit werk met twee personen: het kost een hoop tijd; houd in uw achterhoofd dat u gemiddeld voor tien mensen kookt. Tegen 11 uur zult u ongeveer klaar zijn met deze klus. U kunt nu de bonen in water op het vuur zetten. Ook hierbij moet u goed plannen: de bonen moeten ongeveer vier uur koken. Nadat de bonen gaar zijn (het is nu wslk tegen 3, 4 uur) kunt u de rijst opzetten en de tomaten aan de bonen toevoegen. Vervolgens voegt u het zout toe, u gaat wederom op zoek naar borden en ditmaal ook vorken (tip: deze worden vaak op het randje boven de deuren of ramen van de jongens verstopt) en u kunt vervolgens tegen vijf uur de lunch serveren.

Diner:Bonen met rijst

Benodigdheden:

  • Bruine Bonen
  • Rijst
  • Water
  • Tomaat
  • Zout

Begin rond 5 uur met het sorteren van de bonen. Dit doet u als volgt: ga met twee personen op de grond zitten met de deksel met bonen tussen u in. Vervolgens pakt u telkens een handje bonen en kijkt per boon of er oneffenheden aanwezig zijn. Mocht dat zo zijn dan gooit u ze op de grond, mochten ze naar u inzicht goed genoeg zijn voor de lunch, dan kunt u de betreffende boon in de pan gooien. Let op: ook al doet u dit werk met twee personen: het kost een hoop tijd. Hou in uw achterhoofd dat u gemiddeld voor tien mensen kookt. Tegen 7 uur zult u ongeveer klaar zijn met deze klus. U kunt nu de bonen in water op het vuur zetten. Ook hierbij moet u goed plannen: de bonen moeten ongeveer vier uur koken. Nadat de bonen gaar zijn (het is nu wslk tegen 10, 11 uur) kunt u de rijst opzetten en de tomaten aan de bonen toevoegen. Vervolgens voegt u het zout toe, u gaat wederom op zoek naar borden en vorken en u kunt vervolgens tegen middernacht het diner serveren. (pas op voor de nightdancers; die worden rond dat tijdstip actief)

U kunt deze drie recepten 7 dagen per week herhalen. Probeer zo min mogelijk te varieren. De enige variatie die is toegestaan in de Oegandeze keuken is het vervangen van de rijst door Posho, onder sommige van u wslk beter bekend onder de naam Ugaly. Door deze variatie kunt u er zeker van zijn dat u voor minder eters hoeft te koken, want zelfs in Afrika lijden sommige mensen nog liever honger dan dat ze deze ‘maismeuk’ naar binnen moeten werken.


Eet smakelijk
Kulya Bulungi

8 opmerkingen:

  1. hee die eef!

    zo te horen de hoogste tijd een frisse (pierre?) wind door de oegandeese keuken te laten waaien. het voordeel van deze stijl is wel dat je relatief weinig tijd aan het schrijven van een kookboek kwijt bent.
    kun je trouwens plaats van de tomaat bij het diner ook 2 tomaten gebruiken, of gaat dat te ver?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey hendrik, neej, twee tomaten is echt te veel, je eet met z'n tienen he, dan heb je aan een tomaat echt wel genoeg!
    Wat is er met mijn leive zusje gebeurd? Ze reageert niet op mijn mailtjes. Moet ik me zorgen maken?
    En verder leive mensen, wederom bedankt voor de toffe reacties. Anja, ik weet niet precies waar je het over hebt (heb het idee dat ik hier niet meer normaal over nederlandse dingen kan nadenken...) maar de site laten lezen mag uiteraard altijd!

    Oh ja annemiek: hoe is het nu met die jongen? ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ohhhhhhhhhhh, bonen met rijst en rijst met bonen. Kun je dat een keertje voor me maken als je terug bent? hoop dat het je over 2 maanden (nog steeds) smaakt!

    dikke kus en leuk dat je wil komen 6 maart!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. die hond heeft nog steeds geen jongen....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. lifu eefju, wat fijn voor je dat ze zo goed rekening houden met het feit dat je vegetarisch bent. Dus je hoeft helemaal geen vis of geit of schaap schoon te maken en te weigeren?
    Je kunt wel je enorme fantasie en creativiteit inzetten om van maismeuk toch nog iets lekkers te maken, zeker? Valt er niks te kruiden plukken? of ajuinen en knof te mengen? Is er ook nix in Kampala te koop? beetje spinazie, een wortel?
    Gee vet , weinig suiker, veel zweten, jij zal wel kilo's kwijt raken. Zou je er blij mee zijn als we wat bouillonblokken opsturen om een en ander op te fleuren . en moet er dan ook pin en ap in het pakje? Komt de post eigenlijk goed aan, en heb je dus de foto's al ontvangen?
    Ik geniet van je lessen en ben benieuwd wat we verder nog allemaal gaan leren. Is het 1e filmpje van de nightdancers al klaar voor de Nieuwe Omroep?
    hou je goed en tot de volgende mail.
    knuf , dorine

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tegenrecept; 2 straten natte sneeuw, de geur van kolen, iets teveel depressieve polen, wat ontevreden, opgefokte skinheads, 3 dronken theateracteurs, 1 dronken cinematograaf.
    Niet mengen maar gewoon een paar dagen tegenelkaar laten liggen en dan heeft u een fijn koekje van eigen deeg.
    dobra noche!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hey eef,

    lekkere recepten zeg. ik ga ze meteen een keer proberen. misschien vanavond, valentijnsdag....

    ik heb je wel gemeeld, maar hij wil niet zo goed!
    blijf het gewoon proberen.

    veel plezier, veel liefs
    jezus

    BeantwoordenVerwijderen
  8. liefste.
    Kan zeggen dat ik een hoop van je leer...En dat is nooit verkeerd naar het schijnt. Ik had je een mailtje gestuurd, maar zo te lezen kan ik aannemen dat die (ook) verloren is gegaan op de weg naar Uganda. Ik vind het wat ongemakkelijk om mijn leven hier op de site tentoon te stellen (niet dat het nou zo spannend is uiteraard), maar ga toch maar weer eens een mailtje (proberen te) sturen.
    Ik ben in ieder geval blij te lezen dat je het naar je zin hebt. En beschouw dit bericht maar gewoon als een teken dat ik aan je denk. Meer kan je er waarschijnlijk ook niet van maken. Een hele dikke kus

    BeantwoordenVerwijderen