Non Fictie/Fictie

donderdag 24 maart 2005

Les 7

Kookles voor gevorderden.

Hoewel ik nog weinig reacties van uw kant heb mogen ontvangen omtrent de door u al dan niet geboekte successen naar aanleiding van mijn lessen (komen de leuke filmschooltjes al als paddestoelen uit de grond? Iedereen al beroemd? Al aan het genieten van het zalige niks doen?), ga ik er vanuit dat de tot nu toe behandelde stof bij u allen bekend is. U bent dus allen in staat een culinaire Oegandeze maaltijd voor te schotelen. Mooi.

Er is echter een klein detail dat ik in de vorige les min of meer met opzet vergeten ben te noemen, en wat deze vervolgles noodzakelijk maakt.Er zal een moment komen dat uw lichaam niet meer wilt. Dat bij elke bruine boon die in de buurt van uw mond komt, alle ingewanden die ook maar enigszins met de spijsvertering van doen hebben u op alle mogelijke manieren duidelijk zullen proberen te maken dat ze niet zitten te wachten op nog meer bruine bonen. Dat alleen al bij de aanblik van een droge homp posho uw slokdarm de posho van de voorgaande dag omhoog zal toveren, enkel en alleen om u te laten merken dat uw lichaam voorlopig genoeg van deze plaatselijke delicatesse heeft. Er zullen voor u bijzonder onprettige tijden komen waarbij u badend in het zweet boven een gat hangt. U zult uw Oegandeze vrienden vertellen over hoe uw lichaam protesteert, en als reactie zult u van iedereen een geheimzinnige, samenzwerende lach ontvangen, alsof ze willen duidelijk maken: 'Je hebt het grote geheim van Oeganda ontdekt, nu hoor je bij ons!' U zult er alles aan doen de volgende maaltijd over te slaan (door uw kamer op slot te doen, weg te vluchten). U eet nog liever niets dan weer posho en bonen (en als u dan een stukje voor op een of andere site zou schrijven, zult u merken dat uw lichaam zelfs bij het schrijven van deze woorden een kokhalzing in gang zal zetten).U houdt dit gerust een aantal dagen vol (een beetje honger hoort toch ook wel bij Afrika, kunt u denken om de moed erin te houden, en ten slotte kwam het ook vóórdat uw lichaam begon te protesteren regelmatig voor dat door gebrek aan geld of zin bij de kok er geen eten was) maar er komt een dag dat uw maag ook hier tegen begint te protesteren. Geen paniek. Loop het dorp in, ga naar een van de vele rolex-shops, te herkennen aan, uh, een hokje met een gat, zoiets. Zorg dat u voldoende geld bij u heeft (500 USH, ja een diepte investering, want omgerekend wel 20 eurocent). Mocht het meezitten (er is olie aanwezig om te bakken, de eieren zijn niet op, er is meel, de kok is around) dan kunt u een heerlijke ROLEX bestellen. U zult na al die bonen versteld staan over dat Oeganda blijkbaar ook nog in staat is iets van voedsel te produceren wat zowaar zelfs de moeite waard is om in Nederland te introduceren. Een rolex; een chapati (een soort pannenkoek, zonder ei) met daarop een gebakken ei, dan schijfjes tomaat, kool en zout, oprollen, en u heeft de ideale snack.En zo vergeet u even dat u in Oeganda bent, het land dat er alles aan doet om het uw lichaam niet naar haar zin te maken. En dat is die diepte-investering wel waard.

12 opmerkingen:

  1. hey eefju,

    je lichaam is maar een slap omhulsel, dat weggegooid kan worden....

    maar tot die tijd: trakteer jezelf af en toe op een rolex, een broodje kaas of een tomaat.

    ik wil je wel sponsoren, mocht geld een probleem worden!

    zet 'm op, let niet teveel op je lijf en hou die buik een beetje in bedwang (...)

    liefs van mij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jemig.... een bonenaanval. Ik wou even vragen of de post goed bij je aankomt, want in dat geval stuur ik je heel snel een vacuumverpakte beschuit met pin en ap!
    Daar hebben die ugandezen vast niet van terug.
    Over je lessen, het gaat heel goed, het blik bruine bonen (sorry) staat al weken te wachten in de kast, een klasje heb ik wel, maar filmen doen we niet enne, niks doen, het wil maar moeilijk lukken. Alle goede uitleg ten spijt.. we blijven proberen!
    dikke kus van je zus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik leef met u mee na het zien van de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ow, een beschuitje pin en ap.... dat klinkt wel heel goed. p.o.box 3224 kampala, komt wel aan, wordt alleen geleegd op mijn verzoek, dus mocht het beschuitje onderweg zijn, dan laat even weten!

    en linda pinda; beter je best doen, maar ben blij dat je in ieder geval probeert!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. voor al die mensen die na mijn vorige les denken dat ik echt de hele dag niks doe:

    Woensdag 16 maart

    Grandma’s film wordt afgemaakt. Eefju vertrekt naar Kampala om onduidelijkheden over het geld met Jan te kunnen bespreken. ’s Middags krijgt de parttime groep een aantal individuele lessen die de jongens gemist hadden. Dennis komt niet opdagen, en heeft ook geen reden. Jimmy heeft vooral honger en geen aandacht. Ian heeft de videoband die hij zou ophalen bij de headmaster van Kikaaya niet opgehaald. De film die al weken geleden af had moeten zijn, wordt afgeblazen, omdat de hoofdpersonen blijkbaar niet waren geïnformeerd. Met andere woorden; de parttime groep bewijst weer in volle glorie hoe gemotiveerd ze zijn. ’s Avonds ontdekken we dat grandma’s film verdwenen is; zelfde probleem als een week geleden, wat we dachten te hebben opgelost. We concluderen dat het niet anders kan dan dat iemand –wslk onbewust- ondanks onze waarschuwingen toch een mp3 bestand heeft ingeladen.


    donderdag 17 maart 2005

    In de ochtend proberen we in sneltreinvaart de film over Grandma te reconstrueren. Huig achter de knoppen, de jongens vertellen welk shot waar zat. Uiteindelijk staat ie om 11 uur weer zoals ie was, en is grandma’s film dus eindelijk af. Beide groepen blijven het scenarioschrijven moeilijk vinden, en het kost dan ook echt heel veel energie om ze eraan te zetten. John is vandaag sowieso bijzonder ongemotiveerd, ligt tot tien uur in bed, en hangt daarna voor de televisie. Hij zegt last te hebben van zijn astma.
    Uiteindelijk gebeurt er eigenlijk de hele dag heel weinig.
    Ians poging om vandaag de tape bij de headmaster op te halen, haalt niks uit. ’s Avonds start Eefju eindelijk met de Html cursus waar Ian en Jimmy om hadden gevraagd. Jimmy pikt het allemaal erg snel op en gaat daarna aan de slag met de website voor de ngoma dance troupe.

    Vrijdag 18 maart 2005

    Huig brainstormt met de fulltime groep over het AIDS-project. Daarna geeft hij de jongens een les waar al heel lang naar werd uitgekeken: hoe pas je video-effecten toe? Vanaf nu zal geen enkel filmpje meer gespaard blijven van de vele –meestal afgrijselijke- video-effecten…
    Steve en Jimmy gaan een paar keer naar Bulenga om met de klant van de introductieceremonie te praten. Deze opdracht zal door de parttime groep gemaakt worden, terwijl de fulltime groep zich zal richten op het Kikaaya-project.

    Zaterdag 19 maart

    Op deze vrije dag wordt door een aantal jongens het materiaal dat gedraaid is op het afscheidsfeestje van Jan gespot. Duidelijk te zien dat als de jongens de camera spontaan vasthouden, ze even spontaan alles vergeten wat we ze de afgelopen 2 maanden geleerd hebben. Ze leren er zelf ook wel van om het terug te zien.

    Zondag 20 maart

    De dag van de eerste echte opdracht. Met de parttime groep vertrekken Huig en Eefju naar Bulenga. Er wordt eerst nog een lamp voor 15.000 gehuurd. Dit wordt vast en zeker de eerste investering die het videobedrijf gaat doen, want elke keer zo’n bedrag neerleggen voor de huur van een lamp is natuurlijk alles behalve rendabel.
    In Bulenga duurt het ongeveer drie uur voordat de hele stoet vertrekt richting het huis van de aanstaande bruid. Dat is dus drie uur Oegandees hangen, slapen, hangen en nog eens slapen.
    Vervolgens filmen de jongens de hele ceremonie. Trots kijken we te hoe ze het aanpakken. Dat ziet er eigenlijk behoorlijk professioneel uit. Af en toe geven we tips, maar over het algemeen hebben ze de meeste dingen wel door. Uiteraard valt midden in de ceremonie de stroom uit en volgt er weer een lange tijd van hangen en wachten. Uiteindelijk komen we om 10 uur weer terug in Bulaga, met 2 tapejes met ruw materiaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. maandag 21 maart 2005

    Het moeilijkste blijkt voor al de jongeren toch het scenario-schrijf-gedeelte. We besluiten de fulltime groep bij de hand te nemen en in een nieuwe brainstormsessie toe te werken naar een scenario voor het AIDS-project. Godfrey is te druk met zijn foto studio en doet dus niet mee. Dennis vervangt zijn plaats. De brainstormsessie is vermoeiend, nuttig en indrukwekkend. We horen allerlei verhalen over aids, over hoe er over gedacht wordt en hoe er mee omgegaan wordt. En sommige dingen staan zo ver van het veilige Nederland af, dat het af en toe moeilijk te bevatten is.
    Het opbouwen van een verhaal gaat erg moeizaam. Hoewel de jongens degenen zijn die de ingrediënten aandragen, slagen ze er niet in zelf een verhaal ermee te bouwen. Uiteindelijk komen we samen wel tot een soort opbouw voor deze film.
    Er zijn verkiezingen voor de naam van het videoproject. Iedereen heeft de kans gehad namen te opperen. SIBOK filming company wint. SIBOK staat voor Six Boys of Kibanja, een vondst van Dennis.
    Het balletje begint ondertussen te rollen; er komen een aantal mogelijke opdrachten binnen. Er wordt een deal gesloten met een jongen die graag een cd opgenomen wil hebben. We hebben daar voor Nederlandse maatstaven absoluut niet de apparatuur voor, maar hela; dit is Oeganda.
    ’s Avonds maken we samen met Steve een opzetje over wat we per opdracht aan kosten zullen hebben en wat de bodemprijs is die gevraagd kan worden.

    dinsdag 22 maart 2005

    ’s Morgens wordt door de fulltime groep een synopsis geschreven voor het AIDS-project. Ze hebben duidelijk veel hulp nodig maar uiteindelijk komt er wel een synopsis uit, dat zonder hun nooit was ontstaan. Er wordt een planning gemaakt voor de komende dagen. Er moet research worden gedaan, en dat is voor de jongeren helemaal nieuw. Op pad zonder camera; daar zien ze het nut nog niet echt van in. De vraag is dan ook of ze zo’n opdracht ook zonder de Mzungus kunnen, of dat het bedrijf zich toch zou moeten richten op bruiloften en graduating parties, die een stuk eenvoudiger zijn om te filmen, en minder structuur en scenario vereisen.
    ’s Middags wordt bij de headmaster een videotape opgehaald van de voorlichtingsfilm die ze nu gebruiken. Ondertussen willen een aantal jongens verder werken aan het afscheidsfeest van Jan, maar een bijzonder lange powerbreak gooit weer eens roet in het eten.

    woensdag 23 maart 2005

    De fulltime groep vertrekt, zonder Godfrey, naar Kampala om te researchen. Bij het AIDS INFORMATION CENTRE worden we van het kastje naar de muur gestuurd, waarna we uiteindelijk bij de grote baas op het kantoor belanden. We overhandigen onze synopsis en vragen hem of er een mogelijkheid is dat we iemand van zijn stichting interviewen. Hij zegt dat dat alleen mogelijk is als ons videobedrijf door minimaal twee instanties wordt geïntroduceerd. We moeten dus een brief vragen aan de District Health Officer en aan de Chief Administrative Officer. Dat kost een hoop tijd maar de man kwam wel betoruwbaar over. Daarna wordt er door de jongens nog een tijdje in het informatiecentrum geresearched. Als we terug komen in Kampala voor de parttime groep, is er weer eens een lange powerbreak. Als de stroom weer terug is, willen de jongens alleen het materiaal kijken wat ze afgelopen zondag gedraaid hebben, ze hebben geen zin om te spotten.
    ’s Avonds wordt de voorlichtingfilm gekeken die Kikaaya nu gebruikt. Het zijn opnames van toneelstukken, voor een Nederlander ellendig om naar te kijken, onze Oegandeze studenten vinden het allemaal echter prachtig. Dat zet wederom te denken in hoeverre wij ons moeten mengen in hoe zij hun films gaan maken. Het cultuurverschil is zo groot wat dat betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. liefu eefju,

    te gek, jij voelt je beroerd van het waardeloze eten en de lamlendigheid en dan heb je toch nog de fut om zo uitgebreid te schrijven over het hele filmproject. Ik geniet altijd enorm van je lessen , maar zo een dagboekinkijkje in het filmproject geeft toch ook wel weer een heel ander zicht op hoe jij je tijd doorbrengt en hoe moeizaam je de jongens een en ander bijbrengt. Heerlijk om te lezen hoe je uiteindelijk trots staat te kijken hoe ze het best wel professioneel doen op de bruiloft. Ik hoop dat we die filmpjes ook nog eens te zien krijgen.
    Ben blij dat je een alternatief hebt gevonden voor die bonen. Er gaat een postpakketje jouw kant uit met smaakmakers, die rauwe bonen zoet kunnen maken. Als je inderdaad terug komt de 20e april, is het nog maar even om de laatste loodjes wat te verlichten. Als je besluit om langer te blijven volgt er nog wel wat. Hoop dat je lijf niet te veel lijdt, want een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig, dat wisten de grieken en romeinen ook al.
    Marike en ik hebben ons vandaag te goed gedaan aan heel veel eieren, in allerlei gerechten, want het is hier pasen.
    hou je goeden hou het postvak in de gaten, dikke knuffel, dorine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. HALLOW.....mba...ha ha!

    Ja....dat krijg je dan!
    Maar alles goed?
    Vaag zeg, die foto's...echt een comPLEET andere wereld!
    Ik ga in Augustus (als de Kruidentuin me vrij geeft dan ) ook een beetje Afrikaans doen hihi!
    Maar als alles goed gaat, ga ik 2 weken naar Kaapstad!

    MBA! Wanneer ben je terug? Later dan gepland? Anders MOET je namelijk weer terug bij ons komen....(haha dat wil je vast HEEL ERG GRAAG) want Corine gaat weg!!

    Hou je goed MBAtje,

    Liefs van die andere!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. HAAI EEF!
    Hoe is het nou met die jongen....? ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  10. MBA! Wilde je mailen maar weet nie psies welk adres je gebruikt. Maar heb het dus gezegd, en als je wil, dan ben je welkom! Doe maar........

    Dag lieve MBA, tot snel!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik vind het heel dapper dat je al die kwellingen wilt ondergaan uit pure solidariteit, of is het misschien een verkapte vorm van masochisme, en in gewoon nederlands vraag ik me soms af of je van de pot gerukt bent dat je jezelf bloot wilt stellen aan dat soort verschrikkelijke omstandigheden ter meerdere eer en glorie van je spirituele verrijking die in ons decadente westen dreigt teverdorren door een overmaat aan materieel voedsel of zoiets dergelijks wazigs waar je niets mee kunt maar wel lekker bekt en dus denk ik dat ik gewoon lekkertjes thuis blijf en nog een glaasje bubbeltjeswater uit de koelkast pak die het overigens wel 24 uur per dag iedere dag weer gewoon doet en daarna lekker naar mijn koele maar niet te koude comfortabele bedje teneinde te genieten van een ongetwijfeld onverdiende maar desalniettemin heerlijke nachtrust om morgenvroeg verkwikt te ontwaken en rustig te ontbijten met een kopje thee en een boterhammetje met echte perenappelstroop met kaas om daarna een uurtje of acht wat te werken met de zekerheid dat ik er weer net zoveel ervoor betaald krijg als de dag tevoren en daarvoor en daarvoor enzovoor enzovoor. jos.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. van mij nog even een korte normale groet want tegen jos kan ik toch niet op.Ook al reageer ik weinig(je kent mijn mailgedrag),steeds opnieuw lees ik met veel plezier je wijze lessen en heb ik bewondering voor hoe je met het flinke cultuurverschil weet om te gaan.Lieve Eef:geniet van je laatste weken als teacher daar en:de sla staat hier alvast klaar liefs, ook van elmer en rosanne,die druk bezig is de laatste weken om te helpen wat van die leuke blerende poete op de wereld te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen