Non Fictie/Fictie

woensdag 17 augustus 2011

Talking 'bout shit

Het is, gevoed door vele voorbeelden in de omgeving, het angstbeeld van veel aanstaande ouders: na de geboorte van het kind zo op gaan in het ouderschap dat je het alleen daar nog over kan hebben, dat je niet meer in staat bent te relativeren en dat je in een kinderbubbel zit die heel ver afstaat van de grote buitenwereld waarbij het helemaal niet allemaal om kinderen draait.
Dat je totaal uit het oog verliest dat er ook mensen zijn die niet per se alle ins en outs willen horen van jouw kind, maar die ook over onderwerpen willen praten waar jij het bestaan al bijna vergeten was. Ik noem films (maar dan niet de nieuwe cars), concerten (en dan niet wanneer Dirk Scheele weer optreedt), de politiek (en dan niet alleen dat de kinderopvangtoeslag gekort wordt), enz enz.

De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat het vrij makkelijk is ouders in drie categorieën in te delen, afgaand op de mate waarin zij 'contact met de gewone wereld' verloren zijn, of hoe je het ook wil beschrijven.
En dat categoriseren gaat op basis van poep. Praten over poep.
Categorie 1 bevat ouders die snappen dat niemand zit te wachten op praat over de poep van hun kroost. Met de dokter het er over hebben als het afwijkt, is nog te doen, maar verder houdt deze ouder zijn poeppraatjes mooi voor zich.
Categorie 2 bevat ouders die denken dat andere ouders het interessant vinden te horen wat voor kleur poep hun kind die morgen had, of welke substantie het was. Die andere ouders hebben ten slotte ook kinderen, dus weten hoe verdomd interessant het kan zijn, poep.
Categorie 3 bevat de ouders die totaal kwijt zijn dat het leven van anderen níét om hun kinderen draait, en al he-le-maal niet om de poep van hun kinderen. Die hoor je dus tegen Jan en Alleman, ouders, het kassameisje, de ober, oude kindloze mannen op straat, tot in de kleinste details uitleggen wat er die dag in de luier van hun kind zat. Uiteraard wordt de kleur vermeld (het zat een beetje tussen spinazie en andijvie in met soms een vleugje pindakleur), de substantie (alsof je op zo'n klei-machine van die haren probeert te maken), de snelheid en manier waarmee het naar buiten kwam (het leek wel vuurwerk) en waar het allemaal nog meer terecht kwam behalve in de luier (de nek van de baby, maar ook de nek van de moeder, en de postbode die net langs kwam...).


Tot welke categorie ouder ik behoor?
Voor het schrijven van een blogje over poep, heb ik natuurlijk wel inspiratie gehaald uit het dagelijkse leven. Maar ik heb me proberen te redden door het algemener te trekken en het slechts te hebben over ouders die praten over poep in plaats van over poep zelf. En daarmee hoop ik vurig dat ik toch een plekje in de eerste categorie verdiend heb...

4 opmerkingen:

  1. shit eef, was je toch bijna in de stront van mekkerende ouders gezakt. Gelukkig heb je nog net je hoofd boven water (plas?) gehouden en je bij de doelgroep "ouders met enig zicht op wat er in de wereld gebeurt" kunnen plaatsen. Maar of je daar nou zo veel gelukkiger van wordt? En na vanavond kun je ook weer een blogje vullen over marechaussees, internationale vluchten, geldcontroles en borgstellingen. Dan héb je het tenminste ergens over! lieve groet van je moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, duidelijk geval van categorie 1, gelukkig :)
    misschien is het omdat er anders nog niet zo veel uit komt, uit zo'n heel kleintje. je kunt het niet over zijn tekeningen hebben, zijn woordgrappen of acrobatenkunstjes. geen sterke vehalen, geen ongelukken of heldendaden. maar poep, dat wel.
    en och, al die volwassenen zonder kinderen hebben het tegenwoordig ook alleen maar over een poepzomer met strontweer. of die dat nu zoveel beter maakt...
    is "shit" als woord eigenlijk al uit? klinkt behoorlijk jaren negentig. of gaat dat nooit meer weg?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alsof je haren probeert te maken met zo'n kleimachine???! Daar moeten we het nodig eens over hebben Fiep...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou poep poep en nog eens poep. we kunnen het ook best over poep van andere wezens hebben hoor;-)
    luister naar onderstaande link van potvoor3! erg leuk kindercabaret:-)

    http://www.fonos.nl/sites/default/files/audio/170/C00000017002-0001-0004.swf

    BeantwoordenVerwijderen