Non Fictie/Fictie

woensdag 18 mei 2011

het verschil tussen 1 en 2

Nano voelt dat met zijn 5 jaar levenservaring al perfect aan; het verschil tussen 1 of 2 kindjes moeten opvoeden:
Met grote ogen vol bewondering vroeg ie me vanmorgen: 'mama, hoe deed je dat dan toen ik baby was? Toen had je helemaal geen kindje die je kon helpen met de baby en zo. Moest je toen dus alles alléén doen????'

Het echte verschil -in mijn beleving alleszins- tussen 1 en 2 is uiteraard de andere kant op.
Nu ik weer werk voelt het nieuwe gezinnetje van me (want dat is het opeens, waar we vroeger nog een 2span waren) steeds meer als een bedrijfje. Een aardig lopend bedrijfje. En zeker ook winstgevend.
Met een afdeling logistiek, die zich bezighoudt met een vrij ingenieus schema, van wie op welke dag op welke tijd waarheen moet. Een afdeling melk, die ervoor zorgt dat zoë nog gewoon van moedermelk kan genieten, en die dus in overleg met de afdeling logistiek zorgt dat de vriezer gevuld blijft met borstvoeding. Die ervoor zorgt dat er ook tijdens werk melk geproduceerd wordt, sommige dagen live, sommige dagen via kolven. In de avond is de afdeling verantwoordelijk voor het uitkoken van de kolf, het ontdooien van de melk voor de volgende dag, het labelen van de melk zodat duidelijk is welke melk ontdooid is en welke vers (want ontdooide melk mag minder lang bewaard blijven), en het bijkolven van extra melk als de diepvriesvoorraad daar om vraagt. En die op verzoek natuurlijk zorgt dat zoë live gevoed wordt, ook 's nachts en daarmee is deze afdeling de enige die 24/7 draait.
De afdeling babyzaken-overig, die zich bezighoudt met het wel en wee van een baby, die bezoekjes aan consultatiebureau plant, bekijkt of het babytje nog iets nodig heeft, zorgt dat het babytje niet constant naar uitgespuugde melk ruikt.
De afdeling kleuterzaken zorgt dat er ook aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van Nano. Dat er overleg is met de juf over hoe het gaat, dat er overleg is met de huisarts over dingen die niet gaan. En dat er regelmatig een spelletje gespeeld wordt, voorgelezen wordt of anderszins aandacht gegeven wordt, zodat de opmerking 'zoë krijgt altijd alle aandacht' zo min mogelijk valt.
De catering afdeling houdt zich bezig met al het andere voedsel dan de moedermelk. Die zorgt dat het trommeltje van Nano gevuld is met gezonde lekkere dingen. De avond voorafgaand aan hele dagen werken kookt de Catering afdeling alvast een maaltijd voor de volgende dag, omdat er die dag na 8 uur werken, kind 1 ophalen bij dagverblijf, kind 2 ophalen bij naschoolse wel heel weinig tijd over blijft om te koken.(zeker ook omdat uiteraard op dat moment de afdeling Melk eist dat er gevoed wordt en de afdeling Kleuterzaken eist dat er na een lange school- en opvangdag ook tijd en aandacht is voor Nano).
De afdeling financieën die zijn hoofd breekt over hoe een parttime baan en torenhoge rekeningen voor opvang te combineren.

En dan hebben we nog een vacature openstaan voor de afdeling interieurverzorger....

4 opmerkingen:

  1. en wat doe jij allemaal in de tussentijd? ;)

    Klinkt lekker schizofreen, zeg. Praten die afdelingen ook nog wel eens met elkaar, of kijken ze op elkaar neer enzo (bedrijfscultuurtje).

    Hoeveel bruto krijgt die interieurverzorger trouwens...


    LP

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lieve eeffie,

    allereerst, mooie vrolijke lay-out van je blog!
    ten tweede, cool stukje over je eigen bedrijf. misschien kan je moeder je nog van advies voorzien, die is gespecialiseerd in vrouwen met eigen bedrijf.
    alhoewel iets me zegt, dat dit daar zeeeeeker niet mee bedoeld wordt.
    opvallend ook dat de afdeling 18+ niet genoemd wordt. maar dat schijnt normaal te zijn bij mensen met kleine kinderen....
    liefs en tot snel,
    tm

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Loopt goed, dat bedrijfje van je, zo te lezen. Je hebt zelfs tijd voor een nieuwe huisstijl! Ziet er wervend uit! Heb je in je businessplan ook berekend wanneer je het break-even punt bereikt en al deze inspanningen winst gaan opleveren? En sommige vacatures worden nooit ingevuld, dat herken ik. Ik meen me te herinneren dat diezelfde vacature in mijn bedrijfje ook nooit vervuld is. Ik vond nooit een geschikte kandidaat. En als ik dacht die wel te hebben gevonden, dan was die kandidaat niet gelukkig met de arbeidsomstandigheden en vertrok zelf weer.
    Zit niks anders op dan dat dit werk verdeeld wordt over de andere afdelingen. Maar troost je : het is een sluitpost. Voor jezelf misschien vervelend, maar Nano en Zoë zullen veel meer genieten van een voorgelezen verhaaltje, een lekker gevuld boterhamtrommeltje, of een warme borst, dan van een schoon aanrecht of een gedweilde vloer. En bedenk nou maar eens zelf: wat herinner je je uit je eigen jeugd? Die volle aanrecht en minstens 4 volle wasmanden toch zeker niet, hoop ik?
    liefs, van je moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  4. met een brede lach sluit ik met bij Mama Eefju aan!! ik hoop inderdaad dat die vijf van mij - die door zo'n zelfde bedrijfsleider worden opgevoed' het ontplofte huis niet herrinneren, en wel de gezelligheid, het knutselen en de lekkere cake uit de oven van 'afdeling catering'. Wij hebben overigens regelmatig raadsvergaderingen - uitgenodigden: een 39 jarige (since 18 mei, een 7jarige,5jarige,4jarige, anderhalf jarige... en 6weekige... goede bedrijfscultuur hier! - naat

    BeantwoordenVerwijderen